Начало

Стилове

Музикални инструменти

Мисли за музиката

За сайта

Съвременна популярна музика:Диското възниква в началото на 1970-те почти едновременно в САЩ и Европа. За американското диско е характерно звученето, близко до фънк и соул. Европейското диско е тясно преплетено с традиционната естрада и общите тенденции в поп-музиката, особено през 80-те години на ХХ век. В основата му е силно опростен ритъм.

Афро-американска
та популярна музика включва в себе си подстиловете джаз, блус и рап. Възниква десетелиетия преди диското, което асоциираме със съвременната музика днес.

Латиноамериканската популярна музика обединява ритмите на салсата, самбата и румбата. Стиловете се характеризират с динамика и музикалност. Латиноамериканската музика и танци са много популярни по целят свят, заради простите си движения, изразени ритми и изключителната социалност на движенията.

Попът е жанр на съвременната музика, който обикновено има танцувален ритъм, опростена мелодия и повтаряща се структура. Концепцията на попа е да представя на хората нещо ново, лесно запомнящо се и различаващо се от шаблонната представа за музика. Характерно за мелодиите е, че те са лесни за запаметяване, което спомага за бързото приемане от публиката. Най-често се залага на силно изразен ритъм или мелодични балади. Аудиторията и? е главно от младите хора.